Україна в ТКГ заявила про виконання всіх домовленостей перед самітом. Росія вимагає узгодити з ОРДЛО закон про статус Донбасу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тристороння контактна група (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі провела останнє засідання перед «нормандським самітом» в Парижі, який пройде 9 грудня.

За підсумками зустрічі, прессекретарка представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що українська сторона виконала домовленості лідерів країн «нормандської четвірки», які були досягнуті в жовтні 2016 року.

«Зокрема, йдеться про розведення сил та засобів на ділянках в районі н. п. Золоте, Петрівське, Станиця Луганська; зведення мосту біля КПВВ у Станиці Луганській; вирішення питання водопостачання в Луганській області», — написала вона в Facebook.

Вона зазначила, що бойовики тим часом не дали доступ представникам комітету Червоного Хреста до полонених, продовжують перешкоджати доступу місії ОБСЄ до захоплених територій, а також не створили умов для роботи КПВВ Золоте. При цьому Оліфер зазначила, що особливо гострою залишається проблема звільнення полонених.

Як повідомляє «РБК Україна», російська сторона вкотре наполягала на прямому діалозі Києва з бойовиками, щоб узгодити закон про особливий статус Донбасу.

Представник Росії Борис Гризлов заявив, що Україна ухиляється від діалогу з бойовиками. «Його дія [закону] має бути продовжена, а подальші законодавчі зміни узгоджені з Донецьком і Луганськом. Важливим залишається питання закріплення особливого статусу в конституції, воно має бути вирішене в результаті», — сказав Гризлов.