Слідство.Інфо: 11 компаній-спонсорів «Слуги народу» фігурують у кримінальних провадженнях

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Більше десятка компаній, які профінансували партію «Слуга народу» у третьому кварталі 2019 року, фігурують у кримінальних провадженнях. «Слідство.Інфо» проаналізувало фінансовий звіт політсили.

Партії «Слуга народу» з липня по вересень цього року переказали 95 млн грн. Президентську політичну силу на 80 млн профінансував бізнес. Ще частина внесків на політичну діяльність прийшла від приватних осіб. Загалом її підтримали 15 українських громадян і 30 вітчизняних компаній.

«Слідство.Інфо» дізналося, що 11 з цих 30 компаній фігурують у кримінальних провадженнях.

«Фірми із сумнівною репутацією профінансували найбільшу парламентську партію на понад 30 млн грн, що становить значну частину від загальної кількості внесків. Суми їхніх пожертв схожі і становлять приблизно 3,3 млн грн», — розповіли розслідувачі.

Пʼять фірм-спонсорів («Веб-Ротор», «Леонол», «Агро-Ленд», ФГ «Екопівдень» та «Саквояж-Ют») фігурують у розслідуванні поліції Київщини: йдеться про заволодіння пальним на понад 8 млн грн. За версією слідства, група осіб привласнила і легалізувала чуже майно за допомогою підставних фірм. Спільним для цих п’яти компаній є те, що їхні засновники з Херсонщини, хоча самі підприємства зареєстровані в інших містах.

Ще два донори партії фігурують у кримінальному провадженні з обготівкування понад 150 млн грн: це компанії «Лана-Подове» та «Дари Закарпаття 1979», які відправили партії по 3,3 мільйона гривень.

Чорноморський спонсор президентської партії «Віста спейс» фігурує у кримінальному провадженні військової прокуратури від 2018 року: йдеться про створення злочинної організації за участі керівництва країни, зокрема, президента, прем’єр-міністра і голови податкової. За версією слідства, чиновники отримували доходи з ухиляння від сплати податків підприємствами.

Одеська компанія «Кодексо», яка здійснює гуртову торгівлю, фігурує у кримінальному провадженні від 2018 року: слідчі встановили, що низка фірм неофіційно скуповувала с/г продукцію, а потім продавала її за кордон.

Компанія з Івано-Франківська «Матіола-Р» також перерахувала партії 3,3 мільйона гривень. Фірма фігурувала у кримінальному провадженні про привласнення майна від 2013 року.