Вночі: США скорочують фінансування НАТО, Україна отримала безвіз з тихоокеанською державою, Трамп підписав закони про ситуацію в Гонконзі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

США скоротять фінансування НАТО, а кошти спрямують Україні

Адміністрація президента США Дональда Трампа вирішила до 2020 року скоротити фінансування НАТО. Наразі США вносять 22% коштів від загального бюджету НАТО, але в наступному році хочуть скоротити суму до 16%. Білий дім очікує, що інші країни НАТО покриють дефіцит.

За даними СNN, США спрямують кошти, які зекономлять, на підтримку безпеки в таких європейських країнах як Грузія і Україна.

Україна домовилася про безвіз з Маршалловими островами

Україна і Маршаллові Острови підписали угоду про спрощення візового режиму. Документ підписали в посольстві України в США тимчасовий повірений у справах України в США Андрій Ваневський і посол Маршаллових Островів в США Джеральд Закіос.

« Відтепер українцям достатньо мати дійсний український закордонний паспорт, щоб абсолютно вільно без віз протягом 180 днів (за умови, якщо одне перебування не буде перевищувати 90 днів підряд) з моменту в’їзду знаходитись на території Маршаллових Островів. Угода набере чинності після виконання сторонами внутрішньодержавних процедур», — повідомили в українському посольстві.

Трамп підписав закони про ситуацію в Гонконзі

Президент США Дональд Трамп повідомив, що підписав два законопроєкти щодо Гонконгу, раніше ухвалені Конгресом.

«Я підписав ці законопроєкти з поваги до президента Сі Цзіньпіна, Китаю і народу Гонконгу. Вони набувають чинності в надії, що лідери і представники Китаю і Гонконгу зможуть мирно врегулювати розбіжності, що сприятиме загальному довгостроковому миру і процвітанню», — йдеться в заяві Трампа.

Згідно з законом, Держдепартамент повинен не рідше одного разу на рік підтверджувати Конгресу, що Гонконг зберігає достатню автономію, зокрема пільгові умови для торгівлі зі Сполученими Штатами. Він також передбачає санкції проти влади регіону за порушення прав людини.

Другий законопроєкт забороняє постачання гонконзькій поліції коштів, які можуть бути використані для розгону демонстрацій: сльозогінного та перцевого газів, гумових куль і електрошокерів. Схвалення законопроєктів Конгресом викликало рішучий протест у Пекіні.

Експрезиденту Бразилії майже наполовину продовжили тюремний термін

У Бразилії суд відхилив апеляцію колишнього президента країни Луїса Інасіу Лула да Сілви у справі про корупцію і відмиванні грошей. Судді також продовжили термін його увʼязнення до 17 років, один місяць і десять днів.

За версією слідства, Лула да Сілва придбав будинок і землю в Атибайї, штат Сан-Паулу, на незаконно отримані кошти в обмін на привілеї, при цьому нерухомість оформлена на людей з його оточення. Сам експрезидент заявляв, що хотів придбати цей будинок і земельну ділянку, але власник відмовився від продажу.

Лула да Сілва був президентом Бразилії в 2003—2011. У 2016 році його засудили до 12 років вʼязниці за корупцію у так званій справі Petrobras.