«Без маніхантерів грошей не бачити». Луценко прокоментував «пропозицію» Джуліані захищати інтереси України у судах

Автори:
Олег Панфілович, Марія Жартовська
Дата:
«Без маніхантерів грошей не бачити». Луценко прокоментував «пропозицію» Джуліані захищати інтереси України у судах

Mykola Lazarenko \ TASS via Getty Images

Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що українська влада для повернення вкрадених коштів намагалася залучити приватні юридичні фірми. Про це він розповів у коментарі theБабелю.

За його словами, для конфіскації $7 млрд, виведених оточенням експрезидента Віктора Януковича, українська влада хотіла дозволити «маніхантерство» для Міністерства юстиції та Агенції з розшуку та менеджменту активів, одержаних злочинним шляхом (АРМА). Без найму «маніхантерських фірм», на думку ексгенпрокурора, «серйозних конфіскацій грошей Україні не бачити».

Коментуючи заяви адвоката президента США Рудольфа Джуліані про пропозицію з боку Луценка брати участь в судових процесах, ексгенпрокурор пояснив, що уповноваженим органом з конфіскації є АРМА. Агентство і Мінʼюст намагалися доповнити законодавство порядком найму юридичних фірм, а оскільки такого законодавства немає, співпраця з приватними фірмами є неможливою. Про це, за словами Луценка, і повідомили американській фірмі.

На уточнювальне запитання, чи робили таку пропозицію саме фірмі Джуліані, ексгенпрокурор відповів, що не памʼятає, а також не зміг прокоментувати озвучену адвокатом Дональда Трампа суму гонорару.