Bloomberg: Джуліані виявився почесним мером селища під Києвом, через фонд допомоги якому пройшло понад $1 млн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній мер Нью-Йорка і особистий адвокат Дональда Трампа Рудольф Джуліані отримав статус «почесного мера» селища Анатівка під Києвом, на фонд допомоги якому по усьому світу зібрали сотні тисяч доларів. Про це повідомляє Bloomberg.

Видання пише, що Анатівка — населений пункт, куди переїхали єврейські родини після початку війни на Донбасі. Селище заснував головний рабин України Моше Асман, воно розташоване поряд із селом Гнатівка Києво-Святошинського району.

За даними Bloomberg, Асман знайомий з Джуліані вже приблизно 15 років. Головний рабин України також має тісні відносини з клієнтами адвоката Трампа — бізнесменами українського походження Львом Парнасом та Ігорем Фруманом, яких зараз у США судять за незаконні внески у передвиборчу кампанію Трампа. Парнас і Фруман зібрали $500 тис. для містечка через благодійну організацію «Американські друзі Анатівки». При цьому організація не подавала фінансових звітів протягом останніх двох років, тому важко перевірити, як вона розпоряджається цими коштами.

У травні Джуліані збирався прийняти титул почесного мера Анатівки під час візиту в Київ. Але через відмову влади починати розслідування проти колишнього віцепрезидента Джо Байдена адвокат Трампа скасував поїздку. Замість цього Джуліані зустрівся з Асманом у Парижі та прийняв від нього великий ключ від селища, який засвідчив його статус почесного мера. У столиці Франції він також зустрівся з головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким, намагаючись домогтися розслідування можливого втручання України в американські вибори у 2016 році.

Видання пише, що за останні чотири роки Асману з допомогою Парнаса і Фрумана вдалося зібрати понад мільйон доларів для Анатівки від олігархів єврейського походження у пострадянських країнах. Наприклад, мільярдер і засновник гірничодобувної компанії в Казахстані Олександр Машкевич пожертвував $200 тис. Також відомо про внесок співзасновника російської соціальної мережі «ВКонтакте» Іцхака Мірілашвілі.

Разом з тим деякі єврейські сімʼї в Анатівці поскаржилися виданню на умови свого проживання. За їхніми словами, вони ледве зводять кінці з кінцями, працюючи на будівництві та прибираючи чужі помешкання за невеликі гроші. Мешканці кажуть, що коли просять інші організації про допомогу, їм відмовляють, оскільки «Анатівка повинна забезпечити їх усім необхідним».