САП оголосила підозру «хрещеному батькові контрабанди» Альперіну

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру одеському бізнесмену Вадиму Альперіну в організації корупційних схем на митниці. Про це повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Слідство вважає Альперіна організатором злочинної схеми, пов’язаної з розмитненням імпортованих в Україну товарів за заниженими цінами. Від реалізації цієї схеми держава зазнала понад 77 млн грн збитків.

Альперіну оголошено підозру за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

  • Вранці 26 листопада НАБУ затримало 7 митників. Тоді ЗМІ припускали, що обшуки відбувались у «справі Альперіна». Пізніше стали відомі деталі оборудки Альперіна. Він імпортував товар у величезних кількостях, переважно з Китаю. Підробляючи документи, він умисно занижував митну вартість товарів. Митниця, зі свого боку, все одно оцінювала товар за справжньою вартістю. Альперін сплачував податки в повному обсязі, але потім йшов з фіктивними документами до суду і повертав собі всі раніше сплачені податки.
  • Президент Володимир Зеленський назвав Альперіна «хрещеним батьком контрабанди» і пообіцяв за нього «цінний подарунок».
  • Увечері 27 листопада Альперін прийшов на допит у САП, але його затримали працівники НАБУ.