Адвокат: Підозра Звіробій не вручалася, вона проходить як свідок

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Під час обшуків у добровольця і волонтерки Олени Біленької, відомої як Маруся Звіробій, співробітники Державного бюро розслідувань вилучили три мобільні телефони, особистий блокнот і дві одиниці мисливські зброї без набоїв. Про це theБабелю повідомив її адвокат Андрій Писаренко.

Обшуки відбувалися у помешканні бабусі Звіробій — у Калинівці Київської області. Слідчі дії розпочалися о 06:45.

«Разом з іншим адвокатом я прибув до помешкання о 08:40, трохи раніше — о 08:20 — прибув інший адвокат», — розповів Писаренко.

За його словами, на той час у помешканні перебували п’ять працівників ДБР, двоє понятих, яких привезли з Києва, і працівник СБУ. На вулиці також були представники спецпідрозділу СБУ «Альфа».

Під час обшуків у Звіробій вилучили три мобільні телефони, особистий блокнот і дві одиниці зареєстрованої мисливські зброї без набоїв, а саме карабін мисливський АКМ і рушницю 12 калібру, придбані у 2014 році. Вилучення зброї мотивували тим, що вона «зберігається без достатньої правової підстави».

За словами адвоката, обшуки у Звіробій проходили у справі, яку розслідують за трьома статтями: ст. 109 ч. 3 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 112 (Посягання на життя державного чи громадського діяча) і ст. 346 (Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча).

Дозвіл на обшуки у волонтерки надав Печерський суд Києва.

При цьому адвокат наголошує, що Звіробій не вручалася підозра у цій справі.

«Вона не підозрюється і не обвинувачується. Сьогодні її викликали до ДБР як свідка у цій справі на 2 грудня», — зазначив Писаренко.

Адвокат заявив, що справа є політично вмотивованою: «Саме провадження є необґрунтованим та процесуально абсурдним».

Що сталося?

26 жовтня депутат Софія Федина опублікувала у Facebook відео, яке було записано разом з волонтеркою Марусею Звіробій у кавʼярні у Львові. У ролику Федина та Звіробій критикують з використанням ненормативної лексики візит Зеленського в Золоте Луганської області та його зустріч з добровольцями.

«Ти там частіше їздь, там тебе підірвуть, хто-небудь там тебе підірве», — говорить на відео Звіробій, звертаючись до Зеленського. «Там ненароком може вибухнути граната, там бувають обстріли», — продовжила її слова Софія Федина.