Непопулярні реформи та невиправдані очікування. Директор КМІС назвав пʼять причин падіння рейтингу Зеленського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто назвав пʼять основних пунктів, які вплинули на падіння рейтингу президента Володимира Зеленського.

Про це він розповів у коментарі theБабелю.

«По-перше, приймаються або просуваються реформи, які непопулярні серед населення. Такі як — легалізація грального бізнесу або ринок землі, тому що безліч політичних сил багато років виступали проти ринку землі. Але тут є цікавий нюанс», — сказав Паніотто. За його словами, дослідження КМІС показують, що у населення немає чіткого розуміння про ринок землі. «При зміні формулювання — якщо ми питаємо, чи повинен власник землі мати можливість її продати, — ринок землі підтримують», — додав Паніотто.

Друга причина — триває політична боротьба, наприклад акції «Капітуляції — ні!». «Патріоти не зацікавлені в тому, щоб у Зеленського щось вийшло, тому що у них не вийшло, а ось у нього вийшло. Тому колишня влада і люди, які її підтримували, дуже незадоволені діяльністю Зеленського, незалежно від того, що він робить», — пояснив директор інституту. На його думку, різні скандали, повʼязані із Зеленським, мало впливають на його рейтинг, оскільки він швидко реагує на інциденти. Скандали більше бʼють по репутації «Слуги народу».

«По-третє, як і в часи президентства Петра Порошенка, триває інформаційна війна з Росією, і ми її щонайменше не виграємо всередині країни. При Порошенку вкидалися певні тези, підтримка яких протягом часу не зменшувалася, а зростала. Скажімо, наші обʼєктивні дані говорили про те, що бідність перші два роки президентства Порошенка зростала, потім стабілізувалася, а потім — знижувалась. Але люди вважають, що бідність тільки зростає. Те ж саме з корупцією — вона трохи зменшилася, а люди вважають, що вона зашкалює. Те ж саме зараз із Зеленським», — сказав Паніотто.

Четвертим фактором він назвав невідповідність очікуванням людей. Це, зокрема, стосується зниження тарифів. Люди вважають, що вони збільшуються, і рейтинг Зеленського від цього страждає.

Пʼятий пункт — самі вибори президента і підтримка Зеленського на рівні 73%. «Насправді, електоральне ядро Зеленського можна простежити в першому турі президентських виборів [його підтримали 30,24%], тоді як у другому турі голосували виборці, у яких не було «їхнього» кандидата, а Зеленський був другим вибором, а частина — тому що вибирали менше з двох зол», — підсумував Паніотто.