В Індії назвали причину аварії місяцеходу «Вікрам». Він дуже різко загальмував при посадці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Індійська організація космічних досліджень (ІSRO) назвала офіційну причину втрати місячного зонду «Вікрам», який зазнав аварії при посадці на Місяць у вересні.

Про це йдеться в звіті ІSRO.

Згідно зі звітом, зонд ударився об поверхню супутника Землі через різке гальмування, яке вийшло за розрахункові рамки.

Зниження у штатному режимі відбувалося аж до початку другої фази. До того часу «Вікрам» знизився приблизно з 30 км до 7,4 км, а його швидкість зменшилася з 1 583 м/с до 146 м/с. Після включилася система гальмування, яка через сильний поштовх вийшла з ладу. Апарат впав приблизно за 500 метрів від передбачуваного місця посадки.

Фахівці зазначають, що більшість апаратури спрацювала як треба. Усі вісім наукових інструментів працюють і передають корисну інформацію. «Вікрам» повинен пропрацювати до 7 років.

  • Місяцехід «Вікрам» запустили з орбітального апарату «Чандраян-2» 2 вересня. Уже 7 вересня він мав сісти в районі Південного полюса Місяця, але на фінальному етапі зниження звʼязок з місяцеходом був втрачений.
  • Після падіння звʼязок з місяцеходом відновили.
  • Американська компанія Gateway Foundations планує побудувати перший в історії космічний готель на орбіті планети. Дизайнер космічної станції розповів, що розважальні заходи на борту включатимуть баскетбол і батут з низьким тяжінням, а також скелелазіння. Крім того, на станції будуть доступні ресторани, бари та кінотеатри.