Північна Корея до Дня подяки запустила дві ракети «для Трампа». Нагадала про ядерні переговори

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Північна Корея у четвер, 28 листопада, коли у США святкують День подяки, випустила два «невпізнані снаряди». Про це пише South China Morning Post.

Зазначається, що їх запустили, оскільки переговори з ядерного питання між Пхеньяном і Вашингтоном перебувають у глухому куті.

Ракети були випущені приблизно на схід з провінції Південний Хамгьон і впали в Японське море.

У КНДР розповіли, що запуск здійснили о 16:59 за місцевим часом — саме тоді, коли на східному узбережжі США світає — під час одного з найбільших щорічних свят у Штатах.

Це відбулося за день до другої річниці першого випробування Північною Кореєю своєї міжконтинентальної балістичної ракети Hwasong-15.

Ядерні переговори між США і КНДР зайшли в глухий кут з Ханойського саміту, і відтоді Пхеньян зажадав від Вашингтона змінити свій підхід до кінця року.

«У міру наближення цього терміну Північна Корея відчуває неспокій. Саме тому вона проводить ці провокації, які є типовою північнокорейської пʼєсою, щоб отримати більше поступок від США», — сказав Шин Бом Чул з Інституту політичних досліджень Асан у Сеулі.

  • Перші переговори між Кім Чен Ином і Дональдом Трампом відбулися 12 червня 2018 року в Сінгапурі. Тоді сторони підписали документ, згідно з яким Північна Корея зобов’язалася проводити ядерне роззброєння у відповідь на гарантії безпеки з боку США. Проте з того часу значного прогресу в питанні денуклеаризації КНДР не було.
  • Переговори між США і Північною Кореєю були зупинені після невдалого саміту в лютому 2019 року між Трампом і лідером Північної Кореї в Ханої (Вʼєтнам). На ньому не змогли дійти згоди через конфлікти: США закликали до повного безʼядерного статусу Корейського півострова, а Північна Корея вимагала ослабити американські санкції. Переговори закінчилися дочасно.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що виступає за відновлення ядерних перемовин з Північною Кореєю після зустрічі з Кім Чен Ином у демілітаризованій зоні.