Росія і Україна провели газові переговори. Українська сторона говорить про транзит, а російська — про прямі поставки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство енергетики Росії повідомило про проведення двосторонніх газових переговорів з Україною, які відбулися у Відні (Австрія).

На сайті відомства зазначено, що на зустрічі обговорювали «співпрацю» і врегулювання «взаємних претензій щодо виконання контрактів», а також умови транзиту російського газу в Європу з 2020 року та перспективи прямої купівлі Україною російського газу.

«Сьогодні у Відні відбулися російсько-українські переговори щодо газу за участі Міністра енергетики РФ Олександра Новака, Міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексія Оржеля, голови правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера, керівників НАК «Нафтогаз України» і ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», — зазначено в повідомленні.

У Міненерго РФ зазначили, що сторони обмінялися пропозиціями і домовилися про спільну роботу.

У Міністерстві енергетики України підтвердили факт зустрічі та повідомили, що обговорювалася можливість підписання договору за європейськими правилами.

«Підписання довгострокового договору на транспортування газу відповідно до європейського законодавства і на економічно обґрунтованих умовах — це питання енергетичної безпеки не лише України, але й Європи. Ми як надійний партнер повинні забезпечити стабільність і безперебійність транспортування природного газу на європейські ринки», — йдеться в повідомленні відомства.