Amnesty International: Жінки-правозахисниці частіше страждають від насильства, ніж чоловіки

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Жінки-активістки, які займаються захистом прав людини, потерпають від насильства та зазіхань сексуального характеру через свою діяльність. Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

«Активісткам погрожують, на них здійснюють напади, криміналізують їхню діяльність та позбавляють життя, оскільки вони виступають на захист прав жінок», — пояснює генеральний секретар AI Кумі Найду.

Згідно з доповіддю, до жінок-правозахисниць не тільки частіше застосовують насильство, ніж до їхніх колег-чоловіків, вони також частіше зазнають ворожого ставлення їхніх партнерів чи родичів. Ще вищим є ризик застосування насильства, якщо жінка-правозахисниця належить до групи меншин.

Amnesty International закидає урядам країн, що, незважаючи на відповідну резолюцію ООН, вони не вживають належних заходів для захисту жінок-активісток, а в деяких країнах політики самі вдаються до тиску на правозахисниць.

  • За даними ООН, третина жінок в усьому світі хоч раз у житті зазнавали насильства, у тому числі сексуального. Близько 15 млн дівчат від 15 до 19 років хоч раз ставали жертвами зґвалтування, найчастіше з боку партнерів, навіть колишніх.
  • Агентство державної безпеки Саудівської Аравії вибачилося за публікацію на своїх сторінках у соцмережах відео, у якому кваліфікувало фемінізм як екстремізм. Ролик класифікував фемінізм, одностатеві стосунки та атеїзм як небезпечні ідеї й закликав саудівців бути пильними щодо них. Агентство заявило, що відео «містить багато помилок», а його творці «не виконали свою роботу належним чином».
  • Культовий голлівудський режисер Роман Поланський опинився у центрі секс-скандалу, через який його можуть виключити з престижної організації, а саме — з Гільдії авторів, режисерів і продюсерів Франції. Актриса Валентин Моньє у відкритому листі до щоденної газети Le Parisien звинуватила 86-річного режисера у зґвалтуванні.