Голова Донецької ОДА: ОБСЄ може доставляти пенсії на окупований Донбас

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

ОБСЄ може взяти на себе функцію доставки пенсій на окуповані території, але для цього потрібні зміни в законодавстві. Про це заявив голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко в ефірі Українського радіо.

Наразі є чіткий порядок, як українець із ОРДЛО може отримувати пенсію: необхідно перетнути лінію розмежування та підтвердити паспортні дані, і якщо особа ідентифікована — виплати проводяться.

«Є проблематика, яку неодноразово озвучували, — це як бути з отриманням пенсій тими особами, які справді фізично не можуть перетнути [лінію розмежування]. Були пропозиції від ОДА, залучення фахівців ОБСЄ, які б підтверджували документально, що ті особи, які не можуть за фізичними можливостями перетинати лінію розмежування, але вони справді є, вони мають право на отримання пенсійного забезпечення, щоби нам міжнародні організації допомагали документально отримувати на тих територіях документи й передавати їх до органів Пенсійного фонду», — сказав Кириленко.

За його словами, для цього необхідні зміни в законодавстві, адже наразі за законом людина має бути особисто ідентифікована. А в разі, якщо від неї надається довіреність, вона повинна бути надана на українській території українським нотаріусом.

  • Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт щодо виплати пенсій жителям тимчасово окупованих регіонів Луганської та Донецької областей.
  • СБУ повідомляла, що харківʼянин організував виплату пенсій бойовикам і померлим жителям ОРДЛО.