Суд заарештував «хрещеного батька» контрабанди Альперіна із заставою в 70 млн грн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Вищий антикорупційний суд заарештував одеського бізнесмена Вадима Альперіна і призначив йому заставу в 70 млн грн.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили для Альперіна заставу в 288 млн грн. Під час судового засідання Альперін скаржився на погане самопочуття і просив викликати йому швидку.

У разі внесення застави суд зобовʼязав Альперіна здати паспорти, носити електронний браслет, а також прибувати на першу вимогу в слідчі органи.

Справа Альперіна

Правоохоронці підозрюють одеського підприємця у налагодженні злочинної схеми, пов’язаної з розмитненням імпортованих товарів за зниженими цінами. Від реалізації цієї схеми держава зазнала понад 77 млн грн збитків. Бізнесмен імпортував товар у величезних кількостях, переважно з Китаю. Підробляючи документи, він умисно занижував митну вартість товарів. Митниця, зі свого боку, все одно оцінювала товар за справжньою вартістю. Альперін сплачував податки в повному обсязі, але потім ішов з фіктивними документами до суду й повертав собі всі раніше сплачені податки.

У справі Альперіна правоохоронці затримали 11 осіб, 7 з яких — працівники митниці. Загалом, за даними слідства, збитки від корупційної схеми можуть сягати 500 млн грн.