У Тунісі жінки вийшли на протести проти насильства і домагань. Хвилю обурення викликав депутат

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Тунісі жінки й активістки вийшли на протести проти насильства та домагань після того, як новообраний депутат Зухейра Маклуфа спровокував у соцмережах флешмоб #EnaZeda (MeToo), в якому жінки і дівчата розповідають, як стали жертвами насильства.

Як повідомляє BBC, у жовтні одна зі школярок поділилася фото, на якому Маклуфа нібито мастурбував в автомобілі біля навчального закладу.

Школярка заявила, що депутат її домагався, а сам Маклуфа запевняє, що хворіє на цукровий діабет і йому в той момент потрібно було сходити в туалет.

На початку листопада флешмоб переріс в акції протесту біля будівлі парламенту. Жінки вимагають розслідування проти депутата. Суд вже почав розглядати справу.

Одна з модераторів закритої групи для жінок у Facebook розповіла, що в країні «педофілія та інцест більш поширені, ніж ми хотіли б визнати». «Багато, багато сімей приховують це, а багато сімей не знають, як з цим боротися», — сказала Ранія Саїд.

Учасники групи, в якій зараз близько 25 тисяч осіб, звинуватили в домаганнях і насильстві людей в армії, поліції, університетах, школі, а також родичів. Деякі чоловіки теж розповіли про подібні випадки.

Одна з адвокатів, яка займалася справами про сексуальне насильство, розповіла, що попри ухвалений у 2017 році закон про захист жінок, система заважає подібним розслідуванням, а жінок починають відмовляти родичі та поліція ще на стадії подачі заяви.