Премʼєр Мальти в січні 2020 року піде у відставку на тлі скандалу з убивством журналістки-розслідувача

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Премʼєр Мальти в січні 2020 року піде у відставку на тлі скандалу з убивством журналістки-розслідувача

Facebook / Joseph Muscat

Премʼєр-міністр Мальти Джозеф Мускат оголосив, що в січні 2020 року піде з посад глави уряду та лідера правлячої Лейбористської партії.

Про це Мускат сказав у неділю, 1 грудня, виступаючи на державному телебаченні, передає DW.

Керівник мальтійського уряду зазначив, що проситиме членів своєї Лейбористської партії розпочати процес обрання нового партійного лідера з 12 січня наступного року. Щойно кандидатуру наступника затвердять, він складе повноваження, запевнив Мускат.

Раніше цього дня відбулося засідання за участі депутатів парламенту та міністрів від Лейбористської партії. Як повідомив один із його учасників агентству новин AFP, присутні на засіданні одностайно висловили підтримку Мускату та залишили за премʼєром право вирішувати питання щодо часу можливої відставки.

Усе це відбувається на тлі скандалу з убивством журналістки-розслідувачки Дафни Каруани Галіції.

Хто така Дафна Каруана Галіція?

Галіція розслідувала факти корупції серед топполітиків, зокрема схеми за участю премʼєр-міністра країни та його оточення. Її статті публікувалися в щоденній газеті Malta Independent, вона також була співавтором проєкту Panama Papers, над яким працював Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів. Галіція писала про офшорні компанії міністра туризму Конрада Міцці та міністра охорони здоровʼя й енергетики Кіта Скембрі. В її матеріалах розслідувалися звʼязки мальтійських чиновників з корупціонерами в Азербайджані й Обʼєднаних Арабських Еміратах.

Журналістка загинула 16 жовтня 2017 року — в її машину заклали бомбу.

  • У середу, 20 листопада, поліція Мальти заарештувала ще одного підозрюваного в убивстві журналістки-розслідувача Дафни Каруани Галіції. Правоохоронці вважають безпосередніми виконавцями злочину братів Альфреда і Джорджа Деджордіо, а також Вінса Муската. Саме вони, за даними слідства, заклали вибуховий пристрій в машину журналістки, припарковану поруч з її будинком. Пристрій було активовано незабаром після того, як журналістка сіла в машину і завела двигун.
  • 1 грудня суд Мальти висунув звинувачення бізнесменові Йорджену Фенеку в убивстві журналістки Дафни Каруани Галіції. При цьому Фенек не визнав себе винним у співучасті в убивстві журналістки. Його звинуватили у фінансуванні злочинної організації та змові, внаслідок якої сталося це вбивство.