У Данії картину художника Tal R хочуть пошматувати та використати для годинників. Митець — проти

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Суд у Данії вирішить у понеділок, чи забороняти парі данських арт-провокаторів знищувати картину художника Tal R, щоб використовувати шматки полотна як декоративні елементи для наручних годинників.

Про це пише The Guardian.

Дан Торлейфссон та Арне Лейвсгард, які пʼять років тому заснували бренд годинників Kanske, придбали картину Paris Chic художника Tal R за 70 тисяч фунтів стерлінгів (2,1 млн грн) у галереї Victoria Miro в Лондоні в серпні.

У жовтні вони розповіли, що планують використовувати полотно для виготовлення від 200 до 300 годинників для нової марки Letho. Кожен з годинників вони хочуть продати за 10 тисяч датських крон (35 тис. грн).

«Нам потрібен був художник, якого цінували експерти, бо ми хотіли отримати реакцію, — сказав Торлейфссон. — Якби ми взяли полотно ціною в $100, нікого б це не хвилювало. Це мав бути справжній шедевр».

Tal R у листі до газети Politiken описав цю ідею як «зневажливу спробу заробити гроші та привернути увагу, зробивши продукт із мого мистецтва».

Його адвокат, Йорген Пермін, у листопаді в суді заявив, що ця схема є явним випадком порушення авторських прав.

«Він [художник Tal R] визнає, що кожен, хто придбає один із його творів, може вільно продати його або навіть знищити. Але він не зобовʼязаний погоджуватись з тим, щоб хтось змінив його роботу, а потім повторно представив її для загального користування, а особливо з комерційних причин», — сказав Пермін.

Представниця Торлейфссона та Лейвсгарда стверджувала, що проєкт передбачає знищення, а не зміну роботи, тому не порушує закон. Також вона додала, що в кожному годиннику буде лише 0,04% від оригінальної картини, тому фактично неможливо дізнатися, в якому саме годиннику робота Tal R.

Проте на думку адвоката Перміна цей аргумент не витримує ніякої критики, оскільки годинник буде продаватися саме як годинник зі шматком картини Tal R.