«Людей треба повернути». Зеленський вірить у підтримку на окупованих територіях, а «незгодні» можуть виїхати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що на окупованих територіях Донбасу далеко не всі хочуть у Росію і «розум» людей потрібно повернути. Лідер держави поділив жителів ОРДЛО на три категорії.

Про це він розповів в інтервʼю західним виданням Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazera Wyborcza.

«Я вірю і знаю, що є люди, які за Україну. Є і збиті з пантелику [не визначилися]. І, нарешті, є ті, хто за Росію. Ті, хто за Росію, можуть виїхати, Росія зараз роздає нелегальні російські паспорти. Кожна людина має право вибирати, де хоче жити. Але сказати на території України: “Я громадянин Росії і це моя земля” — я вважаю це неправильним і несправедливим. Це так не працює», — сказав Зеленський.

З приводу тих, хто не визначився, президент зазначив, що за них потрібно боротися. «Цих людей треба повернути, за них треба боротися. За людей, які вважають себе росіянами, я б не став боротися», — сказав Зеленський.

Президент заявив, що вибори на Донбасі можна проводити тільки за українським законодавством і тільки після деокупації. «Вибори проходять за українським законодавством. І український закон виключає присутність бойовиків. Усі українські партії повинні мати доступ, спостерігачі, журналісти, ОБСЄ, Центральна виборча комісія. Якщо є збройні угруповання, жодна партія не піде туди», — пояснив він.