Зеленський: Якщо на «нормандському саміті» домовитися не вдасться, війну на Донбасі не почну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент України Володимир Зеленський розповів, що планує робити, якщо не вдасться домовитися на саміті «нормандської четвірки» 9 грудня у Парижі. Про це він сказав в інтерв’ю Spiegel.

Напередодні президент України дав інтерв’ю чотирьом іноземним виданням: Spiegel, Time, Le Monde і Gazeta Wyborcza.

«У будь-якому випадку я не почну війну на Донбасі. Однак я знаю, що є багато гарячих голів, особливо тих, хто зараз гуляє вулицями, кажучи: “Уперед, ми готові відвоювати Донбас!” Але якою ціною?» — відповів Зеленський на запитання, що планує робити, якщо не вдасться домовитися на саміті.

При цьому він вважає, що «гарячими головами керують попередні керівники».

«І, чесно кажучи, мене це дивує. І не тільки мене, запитайте політиків за кордоном. Усі дивуються, що таких людей підтримують і підживлюють, кажучи, що це наша країна, завтра ми її отримаємо», — сказав глава держави.

При цьому президент України розповів, що очікує домовитися на саміті щодо трьох пунктів: «Перший — це обмін полоненими з передбачуваними термінами. Я впевнений, що Франція і Німеччина за це, і поки я не розумію, чому Росія може протистояти цьому. Але є дуже делікатні питання. Наприклад, бойовики на Донбасі підтверджують список увʼязнених, але в нас є інформація про дуже різну кількість», — сказав він.

Ще два питання, каже Зеленський, — це перемир’я і виведення військ: «На всіх зустрічах в Мінську з усіма домовленостями і поясненнями воно [перемир’я] було в числі перших, найважливіших моментів […] І третій момент, перш ніж приступити до виборів, — це повне виведення всіх незаконних військових частин будь-якого роду, в будь-якій формі, з будь-якою зброєю».

Зеленський також розповів, що в нього були три телефонні розмови з президентом Росії Володимиром Путіним: «І всі були продуктивними».

«Ми повернули наших моряків, заарештованих в Росії, а також політвʼязнів. Ось про що були перші дві розмови», — розповів президент.

Під час третьої розмови Зеленський говорив з Путіним про енергетичну безпеку в Європі: «Досі ми отримували від двох з половиною до трьох мільярдів доларів на рік за транзит російського газу через Україну. Звичайно, ми ведемо переговори з трьох сторін: Україна, Росія, ЄС», — додав він.