«Може, тойво?» ООН в Україні вигадала 100 способів, як запропонувати секс партнеру

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня ООН проводить кампанію «16 днів проти ґендерного насильства». В рамках кампанії представництво ООН в Україні розробило для українців 100 варіантів питань, за допомогою яких можна запропонувати зайнятися сексом.

Крім найбільш очевидного «Займемось сексом?», пропонуються досить неочевидні метафори: «Поставимо голочку на твою платівочку заради гарної музики?», «Поснідаємо голими?», «Попестимо твій ноутбук моєю флешкою сьогодні?», «Може, тойво?» і ще понад 90 інших варіантів.

Необхідність пояснювати, що потрібно обовʼязково запитувати згоди партнера перед сексом, обґрунтована тим, що в Україні досі існує стереотип, що секс — це подружній обовʼязок, і зґвалтування всередині сімʼї в принципі не існує.

За даними Фонду народонаселення в Україні, 33% чоловіків у нашій країні вважають, що якщо жінка не чинила фізичного опору, то це не вважається зґвалтуванням. Секс — досить делікатна тема, і не завжди очевидно, чи хоче людина ним зайнятися, навіть якщо обоє опинилися в ліжку. Важливо враховувати, що жертви зґвалтування можуть реагувати на нього абсолютно по-різному і не обовʼязково вириватися і кричати. Жертва може бути не в змозі говорити, надавати фізичну відсіч або вирішити не чинити опір, боячись отримати фізичні каліцтва або бути вбитою. Зґвалтування можуть відбуватися у шлюбі або в парі, яка разом вже багато років. Адже наявність стосунків не означає, що ви хочете займатися сексом зі своїм партнером 24/7.

Представництво ООН в Україні