Японія купить для військових США безлюдний острів за $146 млн

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У понеділок, 2 грудня, уряд Японії погодився купити за $146 млн безлюдний острів Магесіма в префектурі Кагосіма, щоб дозволити американським військовим використовувати його для зльоту і посадки. Про це повідомляє Japan Times.

«Створення такого постійного обʼєкта дуже важливо з погляду безпеки. Хотілося б швидше приступити до його обладнання», — заявив головний секретар кабінету міністрів Японії.

Острів площею 8 кв. км дозволить перемістити тренувальну базу американських винищувачів-носіїв з острова Іводзіма.

Навчання авіації, під час яких відпрацьовуються злети і посадки літаків на палубу авіаносців, супроводжуються великим шумом і викликали в Японії протести населення й органів місцевого самоврядування. Тому в 1990-х їх перемістили на майже безлюдний віддалений острів Іводзіма. Однак він розташований занадто далеко — понад 1 200 км від Токіо.

Зрештою у 2011 році військові двох країн вирішили опрацювати питання про розміщення полігону для таких тренувань на острові Магесіма. Він розташований за 400 км від авіабази морської піхоти США Івакуні на південному сході головного японського острова Хонсю, куди наразі перевели близько 60 літаків американської палубної авіації.

Скриншот з Google Maps

  • Тувалу відмовила Китаю в будівництві штучних островів. Країна підтримала Тайвань, побоюючись китайських військових баз.
  • У Японії вщент згорів 500-річний замок зі списку памʼяток ЮНЕСКО.
  • Японський парламент провів засідання у шапочках із пластику та фольги. Вони повинні допомогти під час землетрусу.