Понад 100 тисяч людей подали колективний позов проти Volkswagen

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Проти компанії Volkswagen AG подали колективний позов майже 100 тисяч власників транспортних засобів у Великій Британії. Вони звинувачують компанію у введенні в оману клієнтів, оскільки VW встановлювала в автомобілі програмне забезпечення, яке створювало вигляд, ніби їхні дизельні автомобілі відповідали екологічним стандартам.

Про це пише Bloomberg.

Що сталося?

Скандал із концерном Volkswagen розпочався у вересні 2015 року, коли зʼясувалося, що понад 11 мільйонів дизельних авто в усьому світу були оснащені програмним забезпеченням, яке під час проведення тестів у десятки разів занижувало кількість шкідливих газів, зокрема оксидів азоту, які викидаються в повітря. При тестуванні за профілем європейського циклу руху NEDC (The New European Driving Cycle) Volkswagen визнала факт заниження рівня викидів при продажі автомобілів у США та Європі.

Виявилося, що програми для фейкових даних були встановлені на автомобілях з дизельними двигунами TDI (Turbocharged Direct Injection) серій EA 188, 189 та 288, вироблених у 2008—2015 роках, зокрема на моделях Golf (6 покоління), Passat (7 покоління), Tiguan, Jetta, Beetle і Audi A3.

Перевищення норм викидів для цих автомобілів виявила дослідницька група з Університету Західної Вірджинії, яка вимірювала склад вихлопних газів під час водіння BMW X5, VW Jetta і VW Passat. Скандал вже обійшовся компанії у €30 млрд.

У Німеччині 30 вересня почався перший масовий судовий процес у справі цього«дизельгейта».

  • 3 травня 2017 року прокуратура Східного округу штату Мічиган висунула кримінальні звинувачення ексголові концерну Volkswagen Мартіну Вінтеркорну у справі про шахрайство з вихлопами дизельних автомобілів. У тексті звинувачення вказується, що він і пʼять інших менеджерів компанії «свідомо і навмисно вчинили шахрайство» з метою обійти норми вихлопів у США.
  • Гендиректор Volkswagen вибачився за натяк на нацистське гасло Аrbeit macht frei на зборах співробітників компанії. Йдеться про його звернення до колективу, яке звучало як EBIT macht frei (EBIT — прибуток до вирахування податків).