У Росії кримського активіста Приходька включили в реєстр екстремістів. Йому заблокували пенсійну карту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кримського активіста Олега Приходька внесли у список осіб, причетних до екстремізму або тероризму. Про це повідомляють на сайті Федеральної служби з фінансового моніторингу РФ.

У реєстрі Росфінмоніторнигу Приходько фігурує в списку під номером 6 663. Керівник «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник у коментарі «Крим.Реалії» пояснила, що внесення в перелік Росфінмоніторингу відбувається щодо тих громадян, у яких вирок набув чинності: це статті про визнання людини винною за терористичними та екстремістським статтями Кримінального кодексу Росії.

При цьому, крім вироку, є й інші підстави для внесення в такий список: процесуальне рішення про визнання особи підозрюваною чи постанова слідчого про притягнення особи за обвинуваченням у терористичній чи екстремістській статті.

«Таким чином порушується презумпція невинуватості, оскільки навіть в рамках російської правової системи вина людини не доведена, але вона вже публічно, на сайті Росфінмоніторингу вказана як екстреміст або терорист, а її права вже обмежені. А у випадку з Кримом, багатьох громадян України переслідують за екстремістськими та терористичними статтями КК Росії незаконно, з політичних мотивів», — розповіла Скрипник.

Дружина Приходька розповіла, що йому заблокували картку, на яку виплачувалася пенсія. «У нього заблокували картку на виплату пенсій. Ми не можемо нічого зняти. Ось у нього скоро нове надходження. До того ж абсолютно незрозуміло, чи має пенсія накопичувальний характер», — повідомила Любов Приходько.