Вночі: Альперін вийшов із СІЗО, в Ірані під час протестів убили сотні учасників, а Dictionary назвав словом року «екзистенційний»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

«Хрещений батько контрабанди» Альперін вийшов із СІЗО

Одеський бізнесмен Вадим Альперін, якого президент називав «хрещеним батьком контрабанди», вийшов із СІЗО.

Про це він написав у Facebook.

Правоохоронці підозрюють одеського підприємця у створенні злочинної схеми, повʼязаної з розмитненням імпортованих товарів за заниженими цінами. Всього, за даними слідства, збиток від корупційної схеми може сягати 500 млн грн. Напередодні суд заарештував Альперіна і призначив йому заставу в 70 млн грн.

Словник Dictionary назвав словом року «екзистенційний»

Онлайн-словник Dictionary назвав словом 2019 року прикметник «екзистенційний». Слово найчастіше використовувалося в пошуку словника в контексті глобального потепління, використанні зброї та демократичних інститутів. Експерти стверджують, що слово «екзистенційний» означає «хапання за виживання нашої планети, наших коханих і нашого способу життя».

В Ірані при розгоні протестів убили сотні людей

В Ірані під час розгону масових протестів вбили від 180 до 450 осіб, а може і більше. Про це пише The New York Times із посиланням на правозахисників. За час акцій протесту, які почалися 15 листопада через різке зростання цін на пальне та нові квоти на нього, були поранені щонайменше 2 тисячі осіб та ще 7 тисяч були затримані.

На багатьох відео в мережі видно, як поліція і бійці Корпусу вартових ісламської революції застосовують вогнепальну зброю проти демонстрантів. Правозахисники наголошують, що влада забороняє родичам загиблих спілкуватися з журналістами і проводити поховальні церемонії.

В ООН визначили завдання з порятунку планети та клімату

У Мадриді в рамках двотижневої Кліматичної конференції ООН генсек Антоніу Гутерреш окреслив завдання для порятунку клімату.

Він закликав керівництво підприємств, що забруднюють навколишнє середовище, не ігнорувати проблему, і заявив, що за планом ООН, до 2030 року у світі необхідно скоротити викиди парникових газів на 45%. До 2050 року досягти вуглецевого нейтралітету, а до 2100 року — обмежити зростання глобальної температури до 1,5℃.