Рада проголосувала за перезавантаження Держбюро. Схвалили поправку про Майдан і звільнили Трубу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт № 2116 «Про Державне бюро розслідувань», який запускає перезавантаження відомства. Також парламент схвалив поправку про відновлення розслідування справ Євромайдану та звільнення глави ДБР Романа Труби.

За проєкт закону в другому читанні та в цілому проголосували 250 нардепів, проти — 9. 226 голосів дала «Слуга народу», «Батьківщина» — 11, ОПзЖ — 2, 8 позафракційні та 3 депутатська група «За майбутнє». «Євросолідарність» та «Голос» майже у повному складі утрималися.

Скриншот / Канал Рада

Звільнення Труби підтримали 224 нардепи, проти — 6.

Законопроєкт передбачає перезапуск відомства для його вдосконалення. Норма про розслідування справ Майдану потрібна, щоб перевести слідчих з управління спецрозслідувань Генпрокуратури, які вели відповідні справи, до ДБР, а саме — дозволити їм окремий порядок проходження конкурсу або перевести їх без конкурсу. Це необхідно, оскільки 20 листопада Генпрокуратура втратила функції слідства.

Сам Роман Труба у своєму telegram-каналі висловив «жаль» з приводу того, що норми про збільшення кількості працівників та територіальних управлінь були виключені з першочергової версії закону.

Через те, що 15 листопада Верховна Рада не встигла проголосувати за норму про забезпечення слідства, адвокат сімей Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування. Вона стверджувала, що слідство зупиняється, а справи нікому передавати.