МЗС вручив ноту протесту послу Угорщини через його заяви про угорську автономію в Україні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МЗС вручив ноту протесту послу Угорщини через його заяви про угорську автономію в Україні

Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто.

Wikimedia Commons

Міністерство закордонних справ вручило послу Угорщини в Україні Іштвану Ійдярто ноту протесту через заяви про автономію угорської національної меншини в Україні та блокування співпраці з НАТО. Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«2 грудня до МЗС України було запрошено [...] Ійдярто, якому — у зв’язку з інтерв’ю від 28 листопада — було зазначено про неприйнятність його заяв щодо автономії угорської національної меншини в Україні та блокування угорською стороною діяльності Комісії Україна — НАТО. Вручено ноту протесту», — йдеться у заяві міністерства.

Крім цього, у МЗС наголосили послу Угорщини, що Закон України «Про освіту» не порушує прав українців угорського походження.

«[Закон] навпаки надає їм можливості кращої самореалізації в Україні, що наразі було підтверджено Венеціанською комісією», — зазначили в заяві МЗС.

28 листопада посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто в інтервʼю «Главкому» заявив, що «члени нацменшин, крім кримських татар в Україні, не мають можливості вчитися в школах, а тільки в групах і класах рідною мовою».

«Сьогодні на Закарпатті є понад 60 шкіл, майбутнє яких не визначено. Є ймовірність, що до 2023 року закон не буде імплементований. Після цього незрозуміло, що буде далі. Усе, що ми зараз спостерігаємо, — це величезний крок назад у взаєминах», — сказав посол.

Він вважає, що вивчення в школах предметів українською мовою призведе до того, що діти на Закарпатті не знатимуть ані української, ані угорської мов: «Змішана система, яку пропонується ввести, призведе до того, що діти ні угорською, ні українською говорити не будуть».

Щодо питання автономії посол заявив: «Та яка автономія? На Закарпатті 1,2 млн українців, угорців — 150 тисяч. Які передумови є до сепаратизму, автономії? Чи у Києві думають, що більшість українців зовсім «не наші», вони прословацькі, проугорські? […] Ми прекрасно розуміємо, що з Росією Україні дуже складно, досягнення миру — це довгостроковий процес. І дотримання прав меншин, і автономії у складі держави — це існуючі практики в Європі, які враховують національний фактор, людей, які проживають в тому чи іншому регіоні».

  • Наприкінці жовтня Угорщина розблокувала заяви комісії Україна — НАТО після того, як днем раніше наклала вето. Міністр закордонних справ Петер Сіярто заявив, що пропозиції щодо національних меншин на Закарпатті були враховані.
  • Генсек НАТО Столтенберг нагадав про необхідність впровадити рекомендації Венеційської комісії щодо прав національних меншин, оскільки Угорщина є членом НАТО.
  • Сіярто назвав ухвалений Верховною Радою закон про мову неприйнятним. Закон, на думку Сіярто, порушує права угорської меншини та відображає бачення президента Петра Порошенка, який, за словами міністра, просував антиугорську політику.