Зеленський: «Права рука» Труби підозрюється в отриманні $150 тисяч хабара. НАБУ затримало Щербину та його спільника

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Близького соратника голови Державного бюро розслідувань, ексначальника головного слідчого управління Гепрокуратури Ігоря Щербину підозрюють в отриманні хабаря у розмірі $150 тис. Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму Telegram-каналі.

Глава держави наголосив, що це — ще один аргумент на користь необхідності перезавантажити керівництво ДБР. При цьому він закликав нардепів підтримати правки до законопроєкту про Держбюро.

«Ця інституція створювалась як незалежна й обʼєктивна. Шкода, якщо ці добрі наміри не справдяться. Закликаю народних депутатів підтримати важливі поправки та загалом законопроєкт № 2116 щодо вдосконалення роботи Державного бюро розслідувань», — написав Зеленський.

3 грудня детективи НАБУ за процесуального керівництва САП затримали двох осіб за підозрою у можливому шахрайстві та пособництві в наданні неправомірної вигоди керівнику одного з правоохоронних органів. Йдеться про ексначальника Головного слідчого управління ГПУ і підприємця у сфері будівництва, повідомила пресслужба НАБУ.

Наразі вирішується питання про повідомлення їм про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), ч. 4 ст. 27 (співучасть), ч. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) КК України.

Слідство встановило, що колишній посадовець ГПУ за посередництва підприємця у сфері будівництва вимагав від однієї зі столичних компаній-забудовниць $150 тис. хабара нібито для подальшої передачі керівнику одного з правоохоронних органів.

Той в обмін на гроші начебто мав забезпечити закриття кримінального провадження, що розслідується територіальним управлінням цього органу щодо дій згаданої компанії-забудовниці.

Осіб затримали після отримання ними першого траншу в розмірі $75 тис. з обумовлених $150 тис.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють з листопада цього року.

Раніше у декількох ЗМІ зʼявилася інформація, що НАБУ проводить обшук у Ігоря Щербини. За даними журналістів, «Щербина і Шевченко В. намагалися продати закриття справи в ДБР за $150 тис. і отримали за це 50% суми».

Щербина був начальником головного слідчого управління ГПУ у 2014—2015 роках. Тоді Труба був його заступником в управлінні ГПУ. Також, за інформацією ЗМІ, Труба є кумом Щербини.

Директор ДБР Роман Труба написав у своєму Telegram-каналі, що він не знає, чи справді відкрите кримінальне провадження, а про підозру своєму колишньому колезі з ГПУ дізнався зі ЗМІ.

«Я не знаю, чи справді є кримінальне провадження чи хтось намагався заробити на ДБР. Нехай це з’ясовують колеги — до мене поки ніхто не звертався, але я повністю відкритий до роботи зі слідством. Це питання не моєї репутації, а репутації усього Державного бюро розслідувань», — заявив Труба.