NYT: Китайські спецслужби за допомогою ДНК створюють фотороботи облич. Технологію тестують на уйгурах

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китайські спецслужби в Синьцзян-Уйгурському автономному районі розробляють технології створення фоторобота людини за допомогою ДНК. Передбачається, що на виході технологія буде застосована спільно з системою розпізнавання облич і ляже в основу нової бази даних, які допоможуть уряду полювати на активістів і дисидентів, а також повністю контролювати мусульман-уйгурів.

Про це пише The New York Times.

Технологія базована на фенотипуванні ДНК — отримання сукупних характеристик, властивих індивіду. Вона створює тривимірні моделі людських облич, використовуючи інформацію про колір шкіри, очей та походження. Аналізи генів поки не точні, але вчені намагаються удосконалити технологію.

Для створення тривимірних моделей людських облич у сотень тисяч уйгурів взяли зразки крові. Деякі розробки ведуться в лабораторіях Міністерства громадської безпеки Китаю, а деякі з учених отримали фінансування від авторитетних європейських установ. Міжнародні наукові журнали при цьому опублікували деякі результати, нехтуючи перевіркою походжень ДНК, які використовувалися в тестах.

Китайські вчені запевняють, що діють згідно з нормами про добровільний збір крові, встановленими міжнародними асоціаціями вчених. Багато жителів в Сіньцзяні в таємниці кажуть, що у них немає вибору. За словами уйгурів, які залишили країну, уряд збирає зразки в рамках обовʼязкової програми перевірки здоровʼя. Більшу частину аналізів відібрали в рамках «кампанії з боротьби проти тероризму».

Журналісти побували в місті Тумшук, де розташовані два репресивних табори перевиховання. Поліція не дозволила спілкуватися з мешканцями, у багатьох з яких брали зразки крові. Щодо таборів журналісти зазначили, що вони як правило переповнені та в них практикують катування.

Більшість науковців і правозахисників заявляють, що уряд Китаю використовує відкритість міжнародного наукового співтовариства для досліджень геному людини в сумнівних цілях. Експерти з етики в науці стурбовані тим, що Китай може використовувати технологію для виправдання і посилення расового профілювання та іншої державної дискримінації щодо уйгурів.