Зима штучного інтелекту, зростання цін на нафту і вихід Угорщини з ЄС. Прогнози Saxo Bank на 2020 рік

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Данський інвестиційний банк Saxo Bank опублікував «шокуючі прогнози» на 2020 рік. Банк називає свої передбачення «малоймовірними подіями, які можуть здійснити величезний вплив на ринки». До офіційних ринкових прогнозів вони не належать. Ось деякі з цих «шокуючих прогнозів».

Настане третя зима штучного інтелекту

Штучний інтелект чекає новий затяжний період втрати інтересу і скорочення фінансування таких розробок. За останні 10 років технологічні корпорації, у тому числі виробників мікрочіпів, витратили десятки мільярдів доларів на дослідження та розробку технологій. Але прибуток компаній не збільшується разом з величезним зростанням видатків.

Баланс витрат і доходів зможуть підтримувати лише найбільші компанії, як-от Facebook, Google і Microsoft, і зрештою венчурний капітал відмовиться від вкладень у штучний інтелект.

Ціни на нафту зростуть

Відновлювана енергетика в 2020-му зіткнеться з наслідками низької рентабельності інвестицій. Нафтогазова галузь раптово виявиться у виграші. Видобуток сланцевої нафти в США буде все більш невигідним, ОПЕК, бачачи скорочення виробництва сланцевих вуглеводнів, оголосить про зниження видобутку, одночасно попит на нафту в Азії зросте. Зрештою ціна Brent зросте до 90 доларів за барель.

Угорщина вийде з Євросоюзу

Через обмеження для ЗМІ, правозахисників, суддів і науковців, які вводить угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан, Будапешту буде все важче домовлятися з Брюсселем. Країна буде отримувати все менше економічної допомоги, європейські компанії переглянуть свої плани щодо інвестицій в Угорщину, яка в підсумку зробить кроки, щоб, як і Велика Британія, покинути Євросоюз.

Податок «Америка насамперед»

Через подорожчання нафти економічне зростання США буде гальмуватися, що разом з прогнозованим збільшенням дефіциту торгового балансу з Китаєм призведе до посилення невдоволення політикою президента Дональда Трампа, який, імовірно, запропонує ввести податок під умовною назвою «Америка насамперед».

«Усі мита, які існують, скасовуються, а замість них вводиться 25-відсотковий ПДВ на всю валову виручку на ринку США, отриману від виробництва за кордоном», — пояснив головний економіст банку Стін Якобсен.

На його думку, бізнес виступить проти нововведення, але адміністрація США буде пропонувати компаніям перенести виробництво всередину країни, щоб таким чином уникнути податку.

Трамп програє на виборах

Експерти відзначають, що перемогу на виборах 2016 року чинному президенту принесли голоси літніх білих виборців. Зараз найбільш численним поколінням у США є міленіали — люди від 20 до 40 років, і вони налаштовані більш ліберально, як і старша частина «покоління Z». До того ж це покоління мотивовано йти на вибори і серед них буде дуже висока явка.

За думку експертів банку, демократи отримають перевагу в 20 мільйонів голосів виборців.

Новий резервний актив в Азії

На тлі американських погроз перетворити долар у зброю торгової війни в Азії може зʼявитися новий резервний актив під назвою «азіатське право запозичення» (ADR). Він стане найбільшою в світі валютною одиницею і дорівнюватиме двом американським доларам.

Аналітики припускають, що ADR може стати основним розрахунковим засобом в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. На їхню думку, лише за кілька місяців після введення активу долар ослабне по відношенню до нього на 20 відсотків.

Нетолерантна Швеція

Окремою гучною темою 2020 року може стати Швеція, з якою в листопаді вперше з 1950-х років Данія закрила кордон. Причиною для такого рішення стало погіршення кримінальної обстановки через потужний потік мігрантів. За минулий рік злочинці з мігрантів здійснили 160 вибухів і кілька вбивств. Також вони заправляють у Швеції торгівлею наркотиками, проституцією, букмекерськими конторами, перевезенням нелегалів та іншим.

Зараз, відповідно до соцопитувань, 25% населення Швеції виступають проти мігрантів, які все більше розколюють суспільство.

  • За даними Світового банку, Україна в 2018 витратила на оборону 3,8% ВВП. Це один з найвищих показників у Європі. Серед європейських країн більше, ніж Україна, на оборону витратили тільки Вірменія — 4,8% і Росія — 3,9%.
  • Україна посіла 96 місце у світовому рейтингу добробуту, який склала міжнародна аналітична організація Legatum Institute. Порівняно з минулим роком, Україна піднялася на три позиції (з 99 місця), а за десять років (з 2009 року) опустилася на 10 позицій.