Україна на 10 років продовжила угоду з Росією на транзит нафти

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Компанія «Укртранснафта» продовжила на 10 років контракт з російською «Транснефтью» на транзит сирої нафти, повідомляється на сторінці української компанії у Facebook.

Угода діятиме ‪з 1 січня 2020 року до 1 січня 2030 року‬. Рішення про її продовження ухвалив акціонер «Укртранснафти» — «Нафтогаз України» 27 листопада. Зазначається, що базові умови контракту, зокрема порядок оплати послуг і механізм взаємодії на рівні технічних служб двох нафтотранспортних операторів, залишилися без змін.

Попередній контракт був укладений у листопаді 2004 року. Ця угода не визначала обовʼязкові фіксовані обсяги прокачування нафти, вони залежали від безлічі факторів, включаючи параметри контрактів російських виробників з європейськими покупцями.

У 2015—2018 році ставка за прокачування тонни нафти за цим контрактом становила €8,6. За даними Інтерфакс-Україна, у 2018 році транзит нафти через трубопроводи України в країни Європи склав 13,3 млн тонн, тоді як обсяг прокачування нафти на нафтопереробні заводи країни склав 2,1 млн тонн.