У ПЦУ допустили перенесення Різдва на 25 грудня, якщо це підтримають більшість вірян і Синод

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Православній церкві України підтримують заяву предстоятеля митрополита Епіфанія про можливе перенесення дати святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, якщо це підтримають більшість вірян. Про це повідомила пресслужба ПЦУ на своїй сторінці у Facebook.

Раніше митрополит Епіфаній наголосив, що ПЦУ не проти календарної реформи: «Зважаючи на те, що низка помісних православних церков користується новоюліанським календарем, ПЦУ теж не проти календарної реформи, але якщо її підтримуватиме більшість вірян, а також якщо соборний орган ПЦУ розгляне та ухвалить відповідне рішення».

При цьому в ПЦУ зазначають, що «ані Євангеліє, ані загалом Передання Церкви не подає нам точного дня народження Спасителя, бо головним у святкуванні є не його дата, а зміст шанованої нами події».

«Календарна дата для святкування Різдва Христового 25 грудня була обрана в IV столітті. До того часу Церква дві події, а саме Різдво Спасителя і Хрещення Господнє, святкувала в один день — 6 січня, під спільною назвою Богоявлення. І хоча від кінця IV століття майже весь християнський світ святкує Різдво Спасителя 25 грудня, після календарної реформи Папи Григорія XIII, запровадженої в 1582 році, сталося розділення, яке в нашому суспільстві не подолане до сьогодні», — розповідають у ПЦУ.

У церкві додають, що Захід святкує Різдво 25 грудня внаслідок календарної реформи та переходу на новоюліанський календар, який «вважається більш точним, аніж юліанський чи григоріанський».

Тому в ПЦУ наголошують, що йдеться не просто про перенесення дати святкування Різдва, а про проведення повноцінної календарної реформи, яка стосуватиметься всього року.