Рада схвалила законопроєкт про отримання ветеранами-добровольцями статусу учасника бойових дій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала в другому читанні і в цілому за законопроєкт № 2045-1 «Про надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції». Йдеться про надання статусу учасника бойових дій (УБД) ветеранам-добровольцям, які воювали за цілісність України не у складі офіційних військових формувань.

За проєкт закону проголосували 329 парламентаріїв, проти голосував тільки один депутат.

У перелік учасників бойових дій включаються особи, які у складі добровольчих формувань захищали Україну протягом мінімум 30 днів, у тому числі за сукупністю днів брали участь в АТО (Антитерористична операція).

Законом також передбачено механізм позбавлення УБД.

Підставою для надання статусу є довідка органів, які законом про боротьбу з тероризмом визначені як суб’єкти, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, і витяг з наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

У разі відсутності цих документів підставою для надання статусу є нотаріально завірені свідчення не менш ніж трьох свідків про період безпосередньої участі такої особи в АТО. Одним зі свідків має бути командир підрозділу, під керівництвом якого доброволець виконував завдання в АТО.

За експертними оцінками, в Україні близько трьох тисяч добровольців без статусу учасника бойових дій. Законопроєкт має на меті дотримання правової та соціальної справедливості для кожного учасника війни на Донбасі.