У Лондоні початок саміту НАТО зустріли протестами. Від Трампа вимагали прибрати руки від Палестини та медичної служби

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Лондоні початок саміту НАТО зустріли протестами. Від Трампа вимагали прибрати руки від Палестини та медичної служби

Guy Smallman / Getty Images

3 грудня у Лондоні відбулися протести проти НАТО та візиту президента США Дональда Трампа до Великої Британії. Протестувальники з плакатами зібралися на Трафальгарській площі, повідомляє Evening Standard.

Протести повʼязані з початком 70-го, ювілейного саміту НАТО, що проходить у Лондоні 3 і 4 грудня. В акції взяли участь декілька сотень людей, ніхто з протестуючих не був затриманий.

Протест розпочався на Трафальгарській площі. Потім близько 500 протестуючих пішли до Букінгемського палацу, де королева Великої Британії приймала лідерів країн НАТО.

Richard Baker / In Pictures via Getty Images

Протестувальники перекрили дороги і тримали плакати з написами «Руки геть від нашої Національної служби охорони здоровʼя», «НАТО! Руки геть від Палестини». Деякі протестуючі висловили стурбованість можливим впливом майбутньої торговельної угоди між США та Великою Британією на Національну службу охорони здоровʼя (NHS).

Celestino Arce / NurPhoto via Getty Images

Також протестуючі з прапорами та транспарантами закликали НАТО та Туреччину припинити свою «війну з курдами». Деякі мітингувальники заявили, що протестують проти зустрічі НАТО в Лондоні.

Протестувальники стурбовані можливою торговою угодою зі США, яку Трамп і прем’єр-міністр Борис Джонсон планують підписати після виходу країни з ЄС. Британці побоюються, що Національна служба охорони здоровʼя може бути частково приватизована та перейти до американських компаній і що це призведе до підвищення цін на ліки.

David Cliff / NurPhoto via Getty Images

Sam Mellish / In Pictures via Getty Images

  • 3—4 грудня у Лондоні триває Конференція НАТО, де лідери країн НАТО зустрічаються з нагоди 70-ї річниці Альянсу.
  • За словами генсека Альянсу Єнса Столтенберга, ситуація в Україні та імплементація Мінських домовленостей щодо врегулювання на Донбасі будуть серед ключових питань саміту.
  • НАТО змінює формат співпраці з Україною і буде розвивати взаємодію в сфері Військово-морського флоту. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг на брифінгу в Одесі.
  • Віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона не подаватиме повторну заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО.