Одне прізвище, але по-різному написане: уряд «наведе порядок» у державних реєстрах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Уряд затвердив експеримент верифікації даних у державних реєстрах. Про це повідомив у Facebook віцепремʼєр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Сьогодні прийняли історичне рішення в напрямку наведення порядку в реєстрах. Називається «експеримент верифікації даних у реєстрах». ... Коли ви народилися, потрапили в один реєстр, отримали паспорт — в інший, одружувалися, знову пішли в перший реєстр (причому, можливо, вже як інша людина), отримуєте соціальну допомогу — і знову новий реєстр. Таких реєстрів у країні понад 350. Прізвище однієї і тієї самої людини може по-різному писатися не тільки в різних реєстрах, а й в одному», — пояснив Федоров.

За його словами, в реєстрі з мільйона людей може бути кілька десятків тисяч дублів.

Що в уряді зроблять під час цього «експерименту»:

  • Порівняють дані в найбільш повних реєстрах.
  • Визначать складний математичний алгоритм, який у різних ситуаціях визначає пріоритетний реєстр, порівнює дані, знаходить помилки.
  • Призначать кожному профайлу з персональними даними людини унікальний електронний номер, який є єдиним ідентифікатором. Один профайл з даними — один унікальний номер.
  • Виправлять помилки в реєстрах.
  • Запровадять електронний сервіс, який дозволяє надалі коректно вносити дані до реєстру.

Внаслідок «наведення порядку» людина 1 раз повідомить державі якусь інформацію, яка далі буде повторно використовуватись.

Пізніше премʼєр-міністр Олексій Гончарук оголосив про запуск пілотного проєкту створення єдиного цифрового ідентифікатора (ID) громадянина, який допоможе в актуалізації даних реєстрів. За його словами, за наступні шість місяців буде перевірено стан технічної безпеки і захист реєстрів, а також повнота і достовірність даних користувачів. Крім того буде проведено порівняння реєстрів.