У Запоріжжі ексрегіонал просить суд скасувати перейменування вулиці на честь героя Небесної Сотні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Запорізькому окружному адмінсуді слухається справа, в якій оскаржується розпорядження обласної держадміністрації про перейменування вулиці Кремлівської на честь героя Небесної Сотні, запорожця Сергія Синенка. Позивач — ексдепутат міської ради від Партії регіонів, голова організації «Полк Перемоги» Андрій Іванов, повідомляє «Радіо Свобода».

Він заявляє, що перейменування вулиці відбулося без проведення громадських зборів і обговорення пропозиції з перейменування вулиці та не було враховано думку місцевих мешканців. У Запорізькій ОДА позов вважають необґрунтованим і зазначають, що рішення про перейменування вулиці ухвалили в рамках реалізації закону про декомунізацію.

4 грудня у Запорізькому окружному адмінсуді мало відбутися підготовче засідання у справі, однак слухання перенесли через неявку Іванова та представників міської ради.

Раніше, у 2017 році, Іванов намагався оскаржити розпорядження Запорізької ОДА про перейменування вулиці у Запорізькому окружному та Дніпропетровському апеляційному адмінсудах. Обидва суди відмовилися задовольнити його позов.

Того ж року Іванов позивався до мера Запоріжжя і міської ради щодо перейменування вулиць Жукова та Героїв Сталінграда. Він також судився з обласною держадміністрацією щодо перейменування вулиць Тимошенка, маршала Чуйкова, Толбухіна та Ватутіна в Запоріжжі. У задоволенні його позовів суди відмовили.

Хто такий Сергій Синенко?

Громадський активіст, волонтер, герой Небесної Сотні. Сергій Синенко був спалений у власному автомобілі 13 лютого 2014 року. Його тіло знайшли у згорілому авто за 20 км від Запоріжжя, на дорозі між селами Червоний Яр та Івангород. Ідентифікувати особу загиблого вдалось лише за допомогою ДНК-експертизи. Відповідальність за цей злочин взяли на себе так звані «Привиди Севастополя», які продемонстрували відеозапис цього жорстокого вбивства на громадському телебаченні вночі 16 лютого 2014 року.