Росія, космос і 5G. Учасники саміту НАТО в Лондоні виступили з підсумковою декларацією

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Росія, космос і 5G. Учасники саміту НАТО в Лондоні виступили з підсумковою декларацією

Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

Учасники саміту НАТО заявили про готовність реагувати на розміщення Росією нових ракет малої та середньої дальності, повідомляється в підсумковій декларації.

Члени НАТО підкреслюють, що розгортання таких російських ракет становить «значний ризик для євроатлантичної безпеки». «Ми повністю віддані збереженню та посиленню ефективного контролю над озброєннями, роззброєнням і нерозповсюдженням її», — йдеться в декларації.

При цьому в НАТО підкреслили, що готові вести діалог і вибудовувати конструктивні відносини з Росією тоді, «коли дії Росії дозволяють це робити». Крім того, в НАТО зазначили зростаючий вплив Китаю, який «представляє собою одночасно можливості та виклики», на які «члени НАТО мають відповісти разом».

Також члени альянсу заявили про підтримку Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). «Союзники рішуче прихильні до повного виконання ДНЯЗ у всіх його аспектах, зокрема щодо ядерного роззброєння, нерозповсюдження і використання атомної енергії в мирних цілях», — йдеться в документі.

Крім того, члени альянсу підкреслили необхідність адаптації НАТО до майбутніх умов безпеки та зобовʼязалися й надалі посилювати «свою критичну інфраструктуру й енергетичну безпеку».

«НАТО і союзники в рамках їхніх відповідних компетенцій рішуче налаштовані гарантувати безпеку своїх комунікацій, зокрема покоління 5G. Вони усвідомлюють необхідність володіти захищеними та стійкими системами», — йдеться в декларації.

Також члени НАТО оголосили космос своїм операційним середовищем, додавши, що ця задача повинна вирішуватися з повагою до міжнародного права.

  • 3—4 грудня в Лондоні відбувся саміт НАТО, де лідери країн-членів альянсу зустрілися з нагоди 70-ї річниці організації. 3 грудня в Лондоні пройшли протести проти НАТО та візиту президента США Дональда Трампа до Великої Британії.