У Франції протестують проти пенсійної реформи. Поліція затримала 65 активістів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Франції протестують проти пенсійної реформи. Поліція затримала 65 активістів

Протестувальник з димовою шашкою. Марсель, 5 грудня 2019 року.

Arnold Jerocki / Getty Images

У Парижі, Ліоні, Бордо, Нанті та інших містах Франції відбулися зіткнення між страйкарями, які вийшли в четвер, 5 грудня, на демонстрації, і поліцією. Про це повідомляє видання The Local.

Французи вийшли на вулиці міст на знак протесту проти запланованої урядом пенсійної реформи. Реформа, зокрема, покликана скасувати спеціальні категорії для представників деяких професій, що дозволяють їм раніше виходити на пенсію або отримувати підвищені виплати.

Протестувальник, який працює у залізничній компанії. Париж, 5 грудня 2019 року.

Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images

Демонстранти запалюють димові шашки, а також кидають різні предмети в правоохоронців. У Ліоні поліцейські застосували сльозогінний газ проти учасників акцій.

Поліція Парижу повідомляє про 65 затриманих.

Заблокована внаслідок протестів станція метро «Опера». Париж, 5 грудня 2019 року.

Mustafa Yalcin / Anadolu Agency via Getty Images

У Єлисейському палаці вже відреагували на це — президент Франції Емманюель Макрон підтримує право французів на страйки, але все одно збирається реалізувати реформу, «прислухаючись до демонстрантів».

Крім того, у резиденції Макрона повідомили, що наступного тижня премʼєр-міністр Франції Едуар Філіп виступить із заявою, в якій будуть розʼяснені положення пенсійної реформи, що викликали обурення в суспільстві.

Працівники приватних і державних компаній на акції протесту. Марсель, 5 грудня 2019 року.

Arnold Jerocki / Getty Images

Поліцейські в Парижі особливо стурбовані тим, що марш може призвести до насильства, оскільки «жовті жилети» оголосили, що протестуватимуть разом із працівниками.