ГПУ: Під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве бойовики без суду стратили 9 українських військових

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральна прокуратура направила до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду ООН докази позасудових страт бойовиками 9 українських військових під час боїв за Іловайськ і Дебальцеве. Про це повідомляє пресслужба ГПУ.

«Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних сил України представниками проросійської організованої групи «Козачий союз «Область війська Донського» під час боїв за Іловайськ у 2014 році та за Дебальцеве у 2015 році», — пояснили в ГПУ.

Зазначається, що Україна надала фото- і відеодокази захоплення українських військових у полон, свідчення очевидців убивств полонених, документи, що підтверджують смерть військовослужбовців у полоні.

«У повідомленні висвітлено і практику ведення бойових дій «чужими руками», тобто залучення Російською Федерацією у конфлікт підконтрольних їй незаконних збройних формувань. Офіс прокурора було проінформовано, що згадані незаконні збройні формування, можливо, використовуються Росією не тільки, щоб досягти військової переваги, але й для здійснення серйозних порушень міжнародного гуманітарного права», — підкреслили в ГПУ.

Повідомлення розглядатиме офіс прокурора Міжнародного кримінального суду разом з іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на сході України в період 2014—2019 років.

Документи до суду ООН надали адвокати «Української Гельсінської спілки з прав людини» спільно з прокурорами Департаменту з нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.