Європейські країни звернулися в ООН через розробку Іраном ракет, які можуть нести ядерну зброю

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Франція, Німеччина та Велика Британія заявили, що Іран продовжує розробляти балістичні ракети, які здатні нести ядерну зброю, що суперечить резолюції Ради безпеки ООН. Вони звернулися з відповідним листом в ООН, пише Associated Press.

Європейські країни закликають Тегеран не здійснювати жодної діяльності, пов’язаної з таким типом ракет. Посли трьох країн у листі генсекретарю ООН Антоніу Гутеррешу наголосили, що балістична ракетна діяльність Ірану не відповідає заклику в резолюції Ради.

У листі йдеться: «Ракета «Шахаб-3», використана у випробуванні, являє собою систему режиму управління ракетними технологіями категорії 1 і технічно здатна доставляти ядерну зброю».

Ракетне положення в резолюції Ради закликає Іран «не здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з балістичними ракетами, призначеними для запуску ядерної зброї».

Уряд Ірану наполягає, що всі його ракетні дії є законними і відмовлятися від цієї він програми не планує.

У листі європейських країн наводиться інформація про запуск у квітні 2019 року ракети «Шахаб-3». Також вони навели ще чотири приклади іранської діяльності, що не відповідала резолюції Ради. Зокрема, щодо запуску нової балістичної ракети середньої дальності «Боркан-3» в Ємені 2 серпня та невдалої спроби запуску ракети «Сафір» 29 серпня.

Рада безпеки запланувала на 19 грудня засідання для обговорення виконання резолюції 2015 року щодо іранської ядерної угоди.

  • Президент США Дональд Трамп у 2018 році вийшов з ядерної угоди та посилив санкції проти Ірану, скоротивши економічно важливі продажі сирої нафти більш ніж на 80%.
  • Відповідаючи на політику Вашингтона, Іран поступово обійшов обмеження угоди, подолавши як обмеження на накопичений збагачений уран, так і на рівень збагачення. У травні 2019 року Іран попередив пʼять країн-учасниць ядерної угоди про те, що вирішив призупинити виконання деяких зі своїх зобовʼязань.
  • На початку листопада Іран відновив збагачення урану на підземному заводі «Фордо».