Велика Британія назвала російську групу хакерів Evil Corp. головною загрозою кібербезпеки. Раніше проти неї ввели санкції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Зареєстрована в Росії компанія Evil Corp., проти якої у США ввели санкції, є найпотужнішим хакерським злочинним угрупованням у світі. Про це повідомили в британському Національному агентстві з боротьби зі злочинністю (NCA).

У заяві йдеться, що Evil Corp. є найбільш шкідливим хакерським злочинним угрупованням у світі, яке створило і поширювало віруси, що призвели до фінансових втрат, що лише у Великій Британії становили сотні мільйонів фунтів стерлінгів .

У NCA зазначають, що керівнику Evil Corp. — уродженцю Хмельницької області Максиму Якубцю, який зараз має громадянство Росії, — висунули звинувачення у США завдяки «безпрецедентній співпраці» NCA, ФБР і Національного центру кібербезпеки Великої Британії.

Також у NCA назвали цю групу найбільшою загрозою для Великої Британії в кіберпросторі.

За даними агентства, Якубець здійснював свою діяльність, «найнявши десятки людей для того, щоб вони проводили його операцію з підвалів московських кафе». Також зазначається, що злочинна діяльність дозволила Якубцю вести розкішний спосіб життя. Він витратив понад чверть мільйона фунтів на власне весілля, а по Москві пересувається на автомобілі марки Lamborghini з номерним знаком, в якому читається слово, що перекладається як «злодій».

Зараз Якубець перебуває в Росії, у разі виїзду з країни його буде затримано та екстрадовано до США.

Що відомо про зареєстровану в Росії компанію Evil Corp.?

5 грудня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 7 російських компаній і низки фізосіб. Під санкції потрапила сама Evil Corp., а також компанії «Бизнес-столица», «Оптима», «Трейд-инвест», «Центр автообслуживания», «Вертикаль» і «ЮНИКОМ».

У списку осіб, які повʼязані з Evil Corp. і ФСБ Росії, є українці — брати Артем і Максим Якубець (зараз мають громадянство Росії), Тетяна Шевчук (перебуває в Москві), а також Руслан Замулько (перебуває в Москві).

Evil Corp. використовувала шкідливе ПЗ Dridex для зараження компʼютерів і збору облікових даних від сотень банків і фінансових установ у понад 40 країнах, що призвело до крадіжки понад $100 млн. Це шкідливе програмне забезпечення завдало мільйон доларів збитків американським і міжнародним фінансовим установам і їхнім клієнтам.