Опитування: Тільки 8% українців підтримують амністію участників війни на Донбасі, а 29% вважають боротьбу бойовиків «зароблянням грошей»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Лише 8% українців підтримують повну амністію для всіх без винятку, хто був задіяний у військовому конфлікті на Донбасі. Про це йдеться у результатах дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 4—19 листопада.

Опитування проводилося в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій та Луганській областях опитування проводили тільки на територіях, що контролюються Україною. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

22% вважають, що амністувати можна учасників незаконних збройних формувань, за винятком тих, хто чинив серйозні злочини (вбивства цивільних людей, тортури тощо). Чверть громадян не готові до жодного варіанту амністії — на їхню думку, треба притягати до відповідальності усіх згідно з законом.

При цьому 29% українців вважають, що метою боротьби «сепаратистів» на Донбасі є просто заробляння грошей, які Росія платить учасникам бойових дій. Трохи менше опитаних — 17% — вважають мотивацією боротьби «сепаратистів» «об’єднання з Росією». 11% вважають мотивацією «прагнення до перерозподілу власності на свою користь», 9,5% — «спротив нав’язуванню української ідентичності російськомовному населенню», 9% — «захист місцевого населення від загрози знищення з боку «бандерівців», 3% — реставрацію форм життя радянських часів.

За результатами опитування, більшість українців (45%) визначають конфлікт на Донбасі як російську агресію проти України з використанням місцевих бойовиків.

Така думка найбільш поширена на заході (64%) та у центрі (54%) України, але менш популярна на сході (24%) та півдні (22%).

Значно меншу підтримку отримали інші погляди, як-от: «внутрішній конфлікт в Україні, де одну зі сторін підтримує Росія» (17%), «війна Росії з Заходом на території України» (13%), «суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні» (12%).

Водночас значна частина населення півдня (22%) та сходу (21%) розглядають цей конфлікт як «суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні» — така інтерпретація найбільш поширена серед прихильників «Опозиційної платформи — За життя» – 31%.

Згідно з опитуванням, українці здебільшого з пересторогою ставляться до проведення місцевих виборів на неконтрольованих Україною територіях Донецької та Луганської областей. Лише 20% говорять, що вибори слід провести якомога швидше без жодних передумов.

Ще 21% підтримують проведення виборів після звільнення цих територій від російських військ та роззброєння бойовиків, а 24,5% українців вважають, що вибори можна проводити лише через кілька років після того, як Україна встановить повний контроль над цими територіями.