Зеленський підписав закон про анбандлінг «Нафтогазу»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський підписав закон про анбандлінг «Нафтогазу»

Drew Angerer / Getty Images

Президент Володимир Зеленський підписав закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз України», повідомляється на сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, до 2021 року від «Нафтогазу» повинен бути відділений оператор газотранспортної системи, а операції з передачі на баланс іншої юридичної особи майна, яке перебуває в держвласності у складі магістральних газопроводів, мають бути звільнені від ПДВ.

Також, згідно із законом, до 2021 року відкладається вилучення з визначення «постачання товарів» операцій з постачання природного газу, необхідного для забезпечення діяльності з транспортування природного газу магістральними газопроводами, якщо ці операції проводяться з метою відокремлення оператора ГТС.

Що таке анбандлінг?

У випадку з «Нафтогазом» — відокремлення діяльності з транспортування газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку й постачання природного газу та електричної енергії.

Це означає, що одна й та сама компанія не має права одночасно контролювати підприємство з виробництва та постачання газу й оператора газотранспортної системи. Поділ «Нафтогазу» є однією з вимог європейського енергетичного законодавства. Також такий розділ є одним з умов укладення нового контракту на транзит російського газу через Україну.