Українки — це бренд та «короткі спідниці для повій». В Україні вручили антипремії головним сексистам країни

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

В Україні відбулось вручення антипремії за сексизм «Це яйце». Перемогу в номінації «Найбільш сексистські висловлювання» здобули експрезидент Федерації велоспорту Олександр Башенко, уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради Владислав Марченко, народний депутата Максим Бужанський та президент Володимир Зеленський.

Експрезидент Федерації велоспорту Олександр Башенко відзначився скандалом з українською велосипедисткою Ганною Соловей. 7 червня вона виграла золото Європейських ігор у Білорусі. Федерація велосипедного спорту України привітала з цим досягненням не її, а голову Київської міської федерації велоспорту Сергія Мухомора. Пізніше Ганна написала коментар, у якому зазначила, що до її перемоги пан Мухомор не причетний.

Президенту Федерації велоспорту України Олександру Башенку відвертість велосипедистки не сподобалася, і він їй нахамив у коментарях. «Аню, дивись, як будемо вчитися. Ти відкрила рота, тепер ти за це будеш платити», — написав він. Також Башенко написав, що Соловей «зайшла на мінне поле» і погрожував «прогнати», якщо спортсменка «буде смердіти».

Уповноважений з ґендерних питань Запорізької обласної ради Владислав Марченко 26 липня написав на своїй сторінці у Facebook пост, у якому зашеймив жінок у відвертому одязі. На його думку, чим більше на жінці одягу — тим вона мудріша. А до жінок, які носять короткі спідниці, чоловіки мають право ставитись як до повій. «Подивіться на свій образ і розсудіть, на кого ви схожі більше — на королеву чи повію. І тоді усвідомте, яке по праву може бути до вас ставлення», — написав він, уточнивши, що на такі роздуми його «надихнуло» тренування у спортзалі.

Народний депутат Максим Бужанський відзначився образою журналістки. Він назвав Ольгу Духніч, яка працює у виданні «Новое время», «тупою вівцею». У відповідь вона сказала, що не буде зʼясовувати з ним стосунки.

А президент Володимир Зеленський отримав «яйце» за дискримінаційне висловлювання під час першого офіційного візиту до Франції. Там він назвав кухню, «красивих людей, а особливо жінок» брендом України. Кілька днів в українській Facebook сперечалися про те, що таке бренд та чи можуть ним бути живі люди, особливо жінки.

Крім вищеназваних посадовців, номінантами в категорії «За сексистське висловлювання» стали спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, олігарх Ігор Коломойський, нардепи Богдан Яременко, Олександр Дубінський, Антон Яценко та депутат Запорізької обласної ради Сергій Знаменський.

Антипремія створена з метою привернути увагу до проблеми стереотипного зображення жінок в українських ЗМІ та дискримінації за статевою або ґендерною ознакою українськими публічними особами.