Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає Росію вивести війська з Криму

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає Російську Федерацію як державу-окупант вивести свої війська з Кримського півострова та припинити тимчасову окупацію території України. Про це у Facebook повідомив речник представництва України в ООН Олег Ніколенко.

Резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» розробили Україна, країни ЄС, США, Канада та Туреччина. 42 держави долучилися до кола співавторів.

Основні положення резолюції:

  • Вимога до Російської Федерації як держави-окупанта вивести свої війська з Кримського півострова та припинити тимчасову окупацію території України.
  • Заклик до РФ повернути військове обладнання та озброєння, вилучене із трьох кораблів ВМС України «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу».
  • Засудження проведення РФ військових навчань в Криму та використання захоплених нею військових підприємств.
  • Наголос на неправомірному використанні ядерної інфраструктури на українському півострові.
  • Фіксація факту про те, що посилення російської військової присутності та перешкоджання міжнародній навігації у регіоні Чорного та Азовського морів негативно впливає на соціально-економічну ситуацію в прибережних районах України, зокрема на Донбасі.

За документ проголосували 63 держави, проти — 19, зокрема, Вірменія, Білорусь, Китай, Киргизстан, РФ та Венесуела.