Припинення вогню, розведення сил і «формула Штайнмаєра». Опубліковано комюніке за підсумками саміту «нормандської четвірки»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Припинення вогню, розведення сил і «формула Штайнмаєра». Опубліковано комюніке за підсумками саміту «нормандської четвірки»

Скриншот / Reuters

У Парижі завершилися переговори «нормандської четвірки» — президентів Франції, України, Росії та федерального канцлера Німеччини. За підсумками майже шестигодинної зустрічі сторони оприлюднили комюніке, яке містить три основні пункти.

Сторони, зокрема, домовилися про негайні заходи щодо стабілізації ситуації на сході України. В першу чергу, це заходи з припинення вогню на Донбасі, які мають початися до кінця 2019 року.

«Мінські угоди (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року і Мінський пакет заходів від 12 лютого 2015 року) продовжують залишатися основою роботи «нормандського формату», держави-члени якого прихильні до їх повного виконання», — йдеться в документі.

Крім того, в комюніке йдеться про розведення сил і техніки до кінця березня 2020 року на трьох додаткових ділянках.

Сторони зобовʼязуються підтримувати розробку і здійснення оновленого плану розмінування на основі рішення Тристоронньої контактної групи з розмінування від 3 березня 2016 року. Крім того, сторони закликають ТКГ сприяти звільненню та обміну полоненими на основі принципу «всіх на всіх», а міжнародним організаціям, зокрема Міжнародному Комітету Червоного Хреста буде надано повний доступ до всіх затриманих осіб.

Сторони нагадують, що Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі в Україні (СММ) повинна мати можливість використовувати всі можливості мандата від 21 березня 2014 року і мати безпечний доступ на всій території України.

Сторони вважають за необхідне імплементувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство відповідно до версії, узгодженої в рамках Тристоронньої контактної групи. Сторони просять своїх міністрів закордонних справ і політичних радників забезпечити виконання досягнутих домовленостей і домовляються про проведення ще однієї зустрічі в цьому форматі протягом чотирьох місяців з політичних питань, зокрема щодо організації місцевих виборів.

На підсумковій пресконференції Зеленський заявив, що, на жаль, не всі заплановані питання вдалося вирішити.

«Безумовно, є ще багато питань, які нам сьогодні не вдалося вирішити. Але я впевнений, що ми це зробимо. Я ніколи не порушу ряд принципів: неможливість федералізації, Україна — унітарна держава; неможливість будь-кого вчиняти вплив на вектор розвитку України; неможливість вчиняти поступки за рахунок територій України, Крим і Донбас — це Україна», — наголосив президент України.