Зеленський запропонував створити групу з повернення кордону. Щодо обміну полоненими — можуть повернути 72 людини

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський після пресконференції за підсумками саміту в «нормандському форматі» заявив, що Росія може повернути мінімум 72 полонених і запропонував Володимиру Путіну створити групу в Мінську, яка буде займатися питаннями поетапного повернення контролю над кордоном з Росією.

«Я запропонував створити групу в Мінську, яка буде займатися питаннями поетапного повернення українського кордону. Стосовно обміну, домовилися всіх узгоджених на всіх узгоджених, будемо дивитися за списками. Як мінімум 72 людини можуть повернутися [...]. Ми обговорювали «всіх на всіх» — це асбтрактне питання. Але нам зараз покажуть списки, йдеться тільки про Донбас. Трек має три сторони: ті, хто в Україні і ті, хто в окупованому Донбасі. Також і ті, хто в Криму. Це складно. Ми будемо про це говорити», — сказав президент.

Щодо переговорів з бойовиками Зеленський заявив, що не веде їх. При цьому він додав, що особливий статус Донбасу буде продовжено на рік, але він тимчасовий.

«Ми будемо виносити на продовження наявний закон про особливий статус Донбасу. Нам легше зараз його продовжити і потім внести зміни, враховуючи «формулу Штайнмаєра». Але він тимчасовий — на рік. Тому що ми не знаємо, що буде через 5 або 10 років», — пояснив він.

Зеленський зазначив, що з Путіним можна домовлятися, але це складно. «Він починає регулювати кожне слово. Я інша людина, мені так складно. Але сьогодні поступки були, я це відчув», — зазначив лідер держави.