Вночі: «Варта на Банковій» згортається, у Південній Америці зник літак, пошуковий алгоритм Google навчили української

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

«Варта на Банковій» згорнула протест після саміту в «нормандському форматі»

Координатори акції «Варта на Банковій» заявили, що президент Володимир Зеленський за результатами переговорів лідерів країн «нормандського формату» не допустив здачі національних інтересів України, тож акція згортається.

«Президент Володимир Зеленський не перетнув ніяких «червоних ліній». Вважаємо, що це і наша з вами заслуга. Саме завдяки масовому невдоволенню в Україні було засвідчено, що більшість українців хочуть миру, але не шляхом поступок агресору», — заявили члени оргкомітету акції.

Організатори допустили, що може існувати непублічна частина домовленостей між лідерами «нормандської четвірки», тому представники громадянського суспільства і далі стежитимуть за розвитком подій.

У Південній Америці зник літак

Транспортний літак Військово-повітряних сил Чилі C-130 Hercules вилетів з міста Пунта-Аренас о 16:55 за місцевим часом, незабаром після 18:00 звʼязок з ним обірвався. На борту перебувало 17 членів екіпажу та 21 пасажир.

Генерал ВПС Едуардо Москейра заявив місцевим ЗМІ, що літак не подавав жодного сигналу лиха під час польоту на базу, розташовану на острові Кінг-Джордж в Антарктиді. За його словами, літак, пілот якого мав великий досвід, можливо був змушений приземлитися через нестачу пального.

Пошуковий алгоритм Google навчили української

Алгоритм пошуку Google BERT, чия нейронна мережа здатна розпізнавати речення та його складники в запитах користувачів, поповнився більш як 70 мовами. Google BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) — алгоритм, який поліпшує релевантність результатів пошуку за рахунок здатності аналізувати цілі речення, зокрема, прийменники і словосполучення, замість ключових фраз.

Алгоритм використовує нейронну мережу, яка наділяє пошукову систему «розумінням». Спочатку він працював виключно з англійською для пошукових запитів у США. 10 грудня Google додав у алгоритм здатність «розпізнавати» понад 70 мов, серед яких є українська та російська.

Кількість загиблих через виверження вулкана в Новій Зеландії збільшилася майже втричі

Кількість загиблих у результаті виверження вулкана в Новій Зеландії зросла до 13 осіб. Про це повідомляє Associated Press.

За даними видання, на час інциденту на острові, де сталося виверження вулкана, перебували 47 осіб. Від початку повідомляли про 5 загиблих внаслідок виверження.