Путін назвав вбитого у Берліні грузина «організатором вибухів у московському метро» і пригрозив Німеччині теж вислати дипломатів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Росії Володимир Путін вперше прокоментував вбивство колишнього чеченського польового командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі, вчинене в серпні в Берліні. Він оголосив, що Росія відповість Німеччині на висилку дипломатів дзеркальними заходами, пише DW.

На пресконференції за підсумками саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі Путін назвав убитого «бойовиком і вбивцею» та звинуватив його в організації терактів у Москві.

«Ця людина перебувала у нас у розшуку, це бойовик. Причому дуже жорстка і кривава людина — тільки в одній з «акцій», в яких він взяв участь, ним було вбито 98 осіб. Він був одним з організаторів вибухів у московському метро», — заявив Путін.

За його словами, російська сторона неодноразово ставила питання про видачу Хангошвілі, але не знайшла «взаєморозуміння» у німецьких колег.

При цьому відкинув звинувачення в тому, що до вбивства Хангошвілі могли бути причетні російські спецслужби, підкресливши, що «це бандитське середовище і там може статися все, що завгодно».

Він назвав висилку з Німеччини російських дипломатів «некоректною», додавши, що «неписані закони» потребують прийняття дзеркальних заходів.

«Ви вислали наших дипломатів, ми висилаємо ваших. Ось і все», — заявив Путін, зазначивши, що «не думає», що в російсько-німецьких відносинах через цю подію «повинна виникнути якась криза».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що на двосторонніх переговорах з Путіним той запевнив її, що Росія допоможе в розслідуванні вбивства Хангошвілі.

Вбивство Зелімхана Хангошвілі

Наприкінці серпня в Берліні застрелили колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. За його вбивство затримали росіянина з паспортом на імʼя Вадима Соколова. Але, як стверджується у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, це вигадане імʼя. За їхніми даними, підозрюваного звуть Вадим Миколайович Красиков і він може бути причетний до замовного вбивства, вчиненого в Москві в 2013 році.

Встановити справжнє імʼя «Вадима Соколова» учасники розслідування змогли за допомогою фотографії з архіву Інтерполу. Зображення Вадима Красикова, передане Росією в Інтерпол у 2014 році, більш ніж на 80% збігається зі знімком «Вадима Соколова», який поширили після вбивства Зелімхана Хангошвілі. Щоб знайти подібність, використовували функцію розпізнавання облич у хмарному сервісі Microsoft Azure.

Про Вадима Красикова відомо, що він народився 10 серпня 1965 року в селі Кенестобе Туркестанської області Казахстану. В 1980-х роках його сімʼя переїхала в Бурятію. Потім Красиков разом із дружиною і двома дітьми переїхав до Іркутська. З 2009 року він жив у Підмосковʼї.