Помер колишній мер Москви Юрій Лужков

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

На 84-му році життя помер колишній мер Москви Юрій Лужков, передає російський Интерфакс.

Про це агентству повідомило джерело з оточення колишнього очільника столиці Росії. «Він перебував у Європі. Поки більше нічого сказати не можу», — сказав співрозмовник агентства.

Хто такий Лужков?

Колишній мер Москви народився 21 вересня 1936 року у Донецьку. Закінчив Московський інститут нафтохімічної і газової промисловості. У 1987 році став першим заступником голови Московського міського виконавчого комітету (Мосміськвиконком), головою Московського міського агропромислового комітету (Мосагропром).

У 1990-му за рекомендацією новообраного голови міської ради Москви Гаврила Попова Лужкова висунули на пост голови Москміськвиконкому, а в червні 1991-го у звʼязці з Поповим обрали віцемером Москви.

Вперше мером Москви Лужкова обрали у червні 1996 року. Пізніше його двічі переобирали — у грудні 1999 року та у грудні 2003 року.

Лужков та Україна

Ексочільник Москви неодноразово відзначався антиукраїнськими висловлюваннями, більшість яких стосувалася питання приналежності Криму. У травні 2008 року Лужков заявив, що Севастополь ніколи не передавався Україні і його слід повернути Росії. Після цього СБУ заборонила йому вʼїзд до України. У червні 2010 року тодішній президент Віктор Янукович у телефонній розмові повідомив Лужкову про те, що йому знову дозволено вʼїзд на територію України.