Помер натхненник флешмобу Ice Bucket Challenge Піт Фрейтс. Він боровся з рідкісним захворюванням і збирав кошти на його дослідження

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Помер натхненник флешмобу Ice Bucket Challenge Піт Фрейтс. Він боровся з рідкісним захворюванням і збирав кошти на його дослідження

Boston College

Колишній бейсболіст Піт Фрейтс, що надихнув флешмоб Ice Bucket Challenge, помер у віці 34 років після семи років боротьби з рідкісним захворюванням. Про це повідомляє Reuters.

У 2012 році колишньому капітану команди з бейсболу Бостонського коледжу Фрейтсу поставили діагноз — бічний аміотрофічний склероз (БАС). Це рідкісне прогресуюче нейродегенеративне захворювання невідомої етіології, яке уражає моторну систему.

Фрейтс надихнув мільйони людей на флешмоб Ice Bucket Challenge, який розпочався влітку 2014 року. У всьому світі учасники флешмобу обливалися крижаною водою і запис цього публікували у соцмережах, закликаючи інших долучатися і пожертвувати кошти на дослідження БАС.

Фрейтсу вдалося зібрати понад $220 млн завдяки флешмобу, повідомила Асоціація ALS. У 2017 році Міністерство з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США оголосило, що затвердило препарат, який уповільнює дію БАС.

Бейсболісту вдалося привернути увагу до Ice Bucket Challenge завдяки підтримці відомих людей — Джастіна Трюдо, який наразі обіймає пост премʼєр-міністра Канади, колишнього президента США Джорджа Буша, засновника Microsoft Білла Гейтса, Леді Гаги та інших.

Фрейтс казав, що флешмоб надихнув його не просто вижити, а процвітати після того, як йому поставили діагноз.

Білл Гейтс у флешмобі Ice Bucket Challenge.

  • У мережі масово поширюється челендж #ChairChallenge, в якому користувачі піднімають стільці. У чоловіків виходить гірше, ніж у жінок.
  • Раніше в соцмережах був популярним інтернет-челендж #BottleCapChallenge. Люди намагались ударом ноги відкрутити кришку на пляшці або банці. Флешмоб запустив казахстанський боєць MMA Карен Пашикян, до нього приєдналися зірки Голлівуду та спортсмени, такі як Джейсон Стейтем, Конор МакГрегор, співак Джон Меєр та інші.
  • У травні був популярний #VacuumChallenge, в якому діти та дорослі залізали у великі поліетиленові пакети та висмоктували із них повітря за допомогою пилососа.